Internet vergelijken

Vergelijk de volgende internet providers

Hieronder in de tabel vind je alle internet providers die op onze website te vergelijken zijn. Naast de vanaf prijs benoemen we ook van elke provider waar zij bekend om staat. Op deze manier kan je een snel inzicht krijgen of en waarom een provider bij jouw past.

ProviderStaat bekend omMeer info
Eigen glasvezelnetwerk, goede service en een hoge klantenwaardering.Bekijk bij
KPN
Goed alternatief voor glasvezel en een ruim aanbod van tv-entertainment.Bekijk bij Ziggo
Voormalig T-Mobile Thuis met voordelig glasvezel via het eigen netwerk.Bekijk bij Odido
Betrouwbaar internet via het KPN-netwerk met minder modern apparatuur.Bekijk bij Budget
Glasvezel via DeltaFiber en een iets hogere internetsnelheid bij de pakketten.Bekijk bij Caiway
Glasvezel via KPN of Delta en voordelig Film1, Canal+ films en ESPN Compleet.Bekijk bij Online.nl
Glasvezel internet via het KPN-netwerk en een innovatieve Android tv-ontvanger. Bekijk bij Youfone
Voorloper van XS4ALL scoort het beste op kwaliteit van het internet en privacy.Bekijk bij Freedom
Goede klantenservice en betrouwbaar internet via het KPN-netwerk.Bekijk bij Solcon
Snelste glasvezel internet van Nederland met een snelheid van 5.000 Mbit/s.Bekijk bij Delta

Internet prijzen vergelijken, waarom?

De belangrijkste reden voor het vergelijken van internet providers, is om geld te besparen. Door te gaan overstappen van internet provider, kom je namelijk in aanmerking voor een aanbieding. Naast acties spelen ook de volgende voordelen mee:

Waarom internet prijzen gaan vergelijken
 • Aanbieding: Vaak kunnen alleen nieuwe klanten afhankelijk van het nieuwe internet abonnement tot wel €600,- per jaar besparen met een aanbieding. Bij sommige providers kan je ook kiezen voor internet met cadeau.
 • Sneller internet: Heb je nu nog ADSL-internet? In dat geval kan het aantrekkelijker zijn om te kiezen voor kabel- of glasvezelinternet. Met beide soorten internet krijg je altijd de bestelde snelheid (bekabeld) geleverd.
 • Nieuwste apparatuur: Als je overstapt naar een andere internet provider, dan krijg je altijd het meest recente tv- en internetapparatuur thuis gestuurd. Vanzelfsprekend beschikt recentere apparatuur over modernere technologie.

Keuze voor een internetpakket maken

Als je een nieuw internet abonnement wilt gaan afsluiten, dan heb je de keuze uit meerdere internetpakketten. Hierbij geldt hoe meer diensten, hoe duurder het pakket. Omgekeerd geldt dit ook voor de korting. Hoe meer diensten je afneemt, des te meer korting. Hierdoor kan in sommige gevallen een duurder abonnement voordeliger zijn.

Internet Only vergelijken

Een Internet Only abonnement, oftewel alleen internet, is uitermate geschikt voor huishoudens die geen gebruik meer maken van een tv-abonnement. Natuurlijk kan je nog wel tv-kijken via streamingsdiensten (NLziet), maar niet meer via een interactieve tv-ontvanger. Vanaf €30,- per maand kan je al een Internet Only abonnement afsluiten.

Internet en tv vergelijken

Huishoudens die gebruik maken van internet en regelmatig (klassiek) tv-kijken, kunnen het beste kiezen voor een internet en tv pakket. Tegenwoordig heb je hierbij bij de meeste internet providers de keuze voor een tv-ontvanger of tv-kijken via de app. Afhankelijk van de provider kan de laatste optie enkele euro’s besparen per maand.

Alles-in-1 vergelijken

Gebruik je naast internet en tv ook nog regelmatig de vaste telefoon? In dat geval is het aan te raden om een alles-in-1 pakket af te sluiten. Voor de aansluiting van de vaste telefoon betaal je vaak enkele euro’s per maand. Boven op het vaste tarief komt ook nog een variabel tarief van ongeveer €0,15 cent per gesprek en €0,15 per gebelde minuut.

Verschillende soorten internet vergelijken

Door het vergelijken van internet abonnementen kan je niet alleen een goedkoper of sneller abonnement afsluiten, maar ook achterhalen welk soort internet (ADSL, kabel en glasvezel) er op jouw adres aanwezig zijn. Dit is namelijk niet op elk adres hetzelfde. In het verlengde geldt dit ook voor de beschikbare internet providers op jouw adres.

ADSL-internet

ADSL staat voor asymmetric digital subscriber line. Voor vele is het bekender als internet via de telefoonlijn ofwel kopernetwerk. Hoewel je met ADSL-internet gewoon bestanden kunt downloaden en uploaden, is het nadeel dat de bestelde snelheid niet gelijk is aan de geleverde snelheid. Ook behaal je met ADSL minder hoge snelheden.

Wat de maximale ADSL-internetsnelheid op jouw adres zal zijn, hangt af van de afstand tot de wijkcentrale. Hoe verder je hiervan afwoont, des te hoger het snelheidsverlies. Door de komst van glasvezel is ADSL steeds minder beschikbaar. Mocht het nog beschikbaar zijn, dan is het vooral aan te raden voor kleine huishoudens.

Glasvezel

Glasvezel internet is de nieuwste en snelste soort internet in Nederland. Doordat het signaal via lichtsignalen plaatsvindt, kan het hoge snelheden behalen zonder storing. Ofwel, je krijgt altijd de bestelde snelheid geleverd. Bovendien zijn de uploadsnelheid en downloadsnelheid gelijk aan elkaar. Dit is uniek ten opzichte van andere soorten.

Het grootste nadeel van glasvezel is dat het nog niet overal beschikbaar is. Als je er niet zeker van bent of er glasvezel internet op jouw adres beschikbaar is, dan kan je het beste een glasvezel check doen. In één oogopslag zie je zo of het beschikbaar is en uit welk glasvezelnetwerk met de bijbehorende glasvezel providers je kan kiezen.

Kabel

Kabel internet is internet waarbij het signaal verloopt via de coaxkabel. Met de coaxkabel, dat oorspronkelijk bedoeld was voor het tv-signaal, werd het voor huishoudens mogelijk om met dezelfde kabel te internetten. Net als bij glasvezel behaal je met kabel-internet hogere snelheden en krijg je de bestelde snelheid geleverd.

Kabel-internet kent het nadeel dat de upload- en downloadsnelheid niet gelijk zijn aan elkaar. Hierdoor kan het voor huishoudens die (zakelijk) veel grote bestanden uploaden aantrekkelijker zijn om te kiezen voor glasvezel. Nog een nadeel van kabel-internet is dat het slechts door enkele aanbieders (zoals Ziggo) wordt aangeboden.

Momenteel ligt de maximale internetsnelheid bij Ziggo op 1.000 Mbit/s download.

Let hierop bij het vergelijken van internet

Als je internet abbo’s wilt gaan vergelijken, dan doe je er goed aan op een aantal zaken extra goed te letten. Het is niet verstandig om direct voor de goedkoopste provider te kiezen. Kijk in plaats van de prijs ook naar de volgende aspecten:

 • Extra kosten.
 • Bereikbaarheid van de klantenservice.
 • Welke internetsnelheid ben je echt nodig?
 • Internet aanbieding met korting of met een cadeau.

Extra kosten

Als je een nieuw internet abonnement afsluit, dan kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansluitkosten. Sommige providers brengen dit in rekening, ondanks het lage actietarief. Als je gebruik maakt van onze vergelijker dan zijn de aansluitkosten ook meegenomen voor de prijs in het eerste jaar.

In het verlengde geldt dit ook voor de installatiekosten. Hoewel bij de meeste providers gratis installatie is inbegrepen, kunnen sommige providers hiervoor een eenmalig bedrag in rekening brengen. Ook als er installatiekosten in het spel zijn, kan je dit bij de vergelijker terugvinden bij de kostenspecificatie in het eerste jaar.

Bereikbaarheid van de klantenservice

Als je internet abonnementen gaat vergelijken, dan doe je er goed aan om te kijken naar de klantenservice. Vaak geldt hoe duurder de provider is, hoe meer service je krijgt. Zo krijg je bij de duurdere providers vaak een iets betere ervaring met de klantenservice. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de snelheid waarop je antwoord krijgt op een vraag.

Bij de goedkopere internet providers heb je vaak minder contactmogelijkheden. Zo zijn ze vaak alleen tijdens kantoortijden bereikbaar en duurt het afhandelen van een vraag langer. Als je redelijk technisch onderlegt bent dan maakt dit niet zoveel uit, maar als je minder technisch onderlegd bent dan kan je beter kiezen voor een duurdere provider.

Welke internetsnelheid ben je echt nodig?

Voor het kiezen van de benodigde internetsnelheid wordt altijd uitgegaan van de grootte van het huishouden. Zodoende kunnen kleine huishoudens met 2 tot 3 personen die gebruik maken van het internet prima uit de voeten met 50 Mbit/s tot 100 Mbit/s.

Grotere huishoudens waarbij regelmatig tot 5 personen tegelijkertijd gebruik maken van het internet, kunnen het beste kiezen voor een internetsnelheid van 200 t/m 500 Mbit/s. Als je een groter huishoudens hebt, of veel grote bestanden (grafische video’s) moet downloaden en versturen dan kan je het beste kiezen voor 1.000 Mbit/s of hoger.

Internet aanbieding met korting of een cadeau

Vrijwel de meest genoemde reden om te gaan overstappen van internet provider, is een aanbieding. Want wanneer je als nieuwe klant een internet abonnement afsluit, dan kom je in aanmerking voor een aanbieding. Hoewel de exacte aanbieding per provider verschilt, is het vaak 3 tot 12 maanden 30% tot 50% korting op het maandbedrag.

In plaats van korting kan je bij sommige providers (zoals Budget alles-in-1 en KPN) ook kiezen voor internet en tv met cadeau. Het exacte cadeau hangt af van de provider en actie, maar het kan zeker tot wel €500,- oplopen. Want wat dacht je van een gratis IPad of tv bij KPN? Of een jaar lang gratis onbeperkt Sim Only bij Budget alles-in-1?

Het afsluiten van het internet abonnement

Op het moment dat je klaar bent met het vergelijken van internet abonnementen, kan je het gewenste internet pakket gaan afsluiten. Hiervoor kan je veelal gebruik maken van een overstapservice. Jouw nieuwe internet provider regelt dan de opzegging van het contract bij de oude provider, zodat je geen moment zonder internet komt te zitten.

Zo kan je eenvoudig overstappen van internet:

 1. Check de einddatum van het contract bij de huidige internet provider.
 2. Doe een postcodecheck voor de beschikbare internet providers.
 3. Kies een internetpakket (alleen internet, internet en tv of alles-in-1).
 4. Stel de internetsnelheid af op de behoefte van jouw huishouden.
 5. Vergelijk alle internet abonnementen op de laagste prijs of hoogste snelheid.
 6. Vul de benodigde gegevens in op de website van de nieuwe internet provider.
 7. Maak gebruik van de overstapservice en de nieuwe internet provider regelt het opzeggen van het internet abonnement bij de huidige provider.

Veelgestelde vragen bij het vergelijken van internet abonnementen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig voorkomen bij bezoekers van Internetabbo.nl die op zoek zijn naar meer informatie over het vergelijken van internet abonnementen.

Wanneer internet en tv vragen?

Het moment waarop je een internet en tv abonnement moet gaan aanvragen, is afhankelijk van het moment dat jij het nodig bent. Veel internet providers hebben een levertijd van 2 tot 3 weken. Uitzondering hierop zijn Ziggo en KPN met een levertijd van 3 tot 7 werkdagen. Een verhuizing kan je het beste 6 weken van tevoren aangeven.

Wanneer is internet snel genoeg?

Steeds meer internet providers maken reclame voor zeer snel internet van 4.000 Mbit/s of meer. Vaak zijn deze pakketten duurder en niet nodig voor de doorsnee huishouden. Houdt hierbij de geadviseerde snelheden in het achterhoofd. Dus kleinere huishoudens tot 100 Mbit/s en grotere huishoudens 200 Mbit/s of meer.

Wat kost een internet abonnement?

Gemiddeld kost een internet abonnement €50 tot €80 euro per maand. De kosten voor een internet abonnement hangen met name af van het gekozen pakket (alleen internet, internet en tv of alles-in-1) en de internetsnelheid. Zodoende heb je al een abonnement met alleen internet vanaf €32,50 per maand, maar ook een alles-in-1 abonnement met het snelste internet (5.000 Mbit/s) vanaf €139,50 per maand.

Meer informatie over internet vergelijken