Internet providers

KPN of Ziggo: Wat is beter Ziggo of KPN?

KPN of Ziggo: Wat is beter?

Als je een nieuw internet abonnement wilt afsluiten, dan komt vaak de vraag: wat is beter KPN of Ziggo? Wat de beste keuze zal zijn, hangt vaak af van de beschikbare netwerken. Want hoewel Ziggo goed beschikbaar is, geldt dit niet voor KPN glasvezel.

Hoe dan ook, naast de beschikbare aansluitingen kijken we ook naar: welke provider goedkoper is, de verschillende soorten aansluitingen, kiezen voor glasvezel van KPN of Ziggo, combivoordeel, klantenservice en hoe je de pakketten het beste kunt vergelijken.

Wil je een snelle keuze maken? Volg dan dit advies! KPN en Ziggo zijn gelijkwaardige providers. Als je ongeacht de verschillen voor het beste internet wilt gaan, dan kom je als eerste uit bij KPN glasvezel. Is dit niet beschikbaar? Dan is Ziggo de beste keuze.

Wat is goedkoper Ziggo of KPN?

KPN is op het gebied van standaardprijs (dus zonder korting) het goedkoopst. Bovendien is zij ook nog sneller mits haar glasvezel beschikbaar is. Dit gezegd hebbende is Ziggo vaak in het 1e jaar goedkoper door betere aanbiedingen. Check in ieder geval de prijzen van beide providers voor de verschillende internetpakketten.

ProviderInternetpakketVanaf prijs
KPNInternet Only€42,50 p/m
ZiggoInternet Only€47,00 p/m
KPNInternet en tv€55,00 p/m
ZiggoInternet en tv€60,50 p/m
KPNInternet, tv en bellen€57,00 p/m
ZiggoInternet, tv en bellen€64,25 p/m

Aansluiting kiezen van KPN of Ziggo

Als je wilt weten of KPN of Ziggo op jouw adres de beste internettechniek heeft, dan moet je kijken welke netwerken er op jouw adres beschikbaar zijn. Zo kan je te maken hebben met het kabelnetwerk van Ziggo of het ADSL- of glasvezelnetwerk van KPN.

Op dit moment heeft KPN met glasvezel de beste internettechniek. Dit komt doordat je altijd de bestelde snelheid geleverd krijgt, en de up- en downloadsnelheid gelijk aan elkaar. Helaas is KPN glasvezel niet overal beschikbaar is. In dat geval krijg je ADSL. Bij ADSL ligt de internetsnelheid een stuk lager en behaal je nooit de bestelde snelheid.

Is bij KPN glasvezel niet beschikbaar? In dat geval is Ziggo een goed alternatief. Net als bij glasvezelinternet krijg je ook bij Ziggo altijd de bestelde snelheid geleverd. Het enige verschil ten opzichte van glasvezel is de lagere uploadsnelheid van het internet. Vooral in de toekomst zal je dit nog hebben, als je veel smarthome-apparaten in huis hebt.

Glasvezel internet kiezen van Ziggo of KPN

Als je voor 100% glasvezelinternet wilt kiezen, dan kom je standaard uit bij KPN. Zij is bij een strikte vergelijking tussen KPN en Ziggo namelijk de enige provider dat glasvezel aanbiedt. Dit gezegd hebbende biedt ook Ziggo voor 97% glasvezel aan. Alleen de laatste 3% tot aan de meterkast verloopt bij Ziggo via de coaxkabel.

Hierdoor levert zij strikt genomen geen glasvezelinternet, maar kabelinternet. Dat Ziggo geen 100% glasvezelinternet, maar kabelinternet levert kan je ook zien aan het verschil op het gebied van te behalen uploadsnelheid. Zo kan je bij Ziggo ‘slechts’ een uploadsnelheid van maximaal 75 Mbit/s behalen en bij KPN maximaal 1.000 Mbit/s.

Kortom, hoewel Ziggo dus geen 100% glasvezel levert is het wel een goed alternatief in het geval KPN op jouw adres geen glasvezelinternet kan leveren. Het verschil in uploadsnelheid zal een doorsnee huishouden niet erg snel kunnen waarnemen.

Verschillen tussen KPN en Ziggo internet

In het verlengde van de beschikbare aansluitingen verschillen KPN en Ziggo op nog enkele andere aspecten. Denk hierbij aan de maximaal te behalen internetsnelheden, de prestaties van de meegeleverde modem en overige extra’s zoals internetbeveiliging.

De hoogste internetsnelheid en het aanbod van de verschillende internetsnelheden

Op het gebied van internetsnelheid is KPN de winnaar. Dit komt doordat je met haar glasvezelinternet een snelheid kan behalen van maximaal 1.000 Mbit/s upload- en download. Bij Ziggo kan je ‘slechts’ een maximale internetsnelheid behalen van 1.000 Mbit/s download en 100 Mbit/s upload. Als KPN via ADSL levert, dan is Ziggo sneller.

ProviderInternetsnelheid (down- en upload)Vanaf prijs
KPN100 Mbit/s en 100 Mbit/s€42,50 p/m
Ziggo100 Mbit/s en 30 Mbit/s€47,00 p/m
KPN200 Mbit/s en 200 Mbit/s€50,00 p/m
Ziggo200 Mbit/s en 30 Mbit/s€52,00 p/m
Ziggo400 Mbit/s en 40 Mbit/s€58,00 p/m
KPN1000 Mbit/s en 1000 Mbit/s€52,50 p/m
Ziggo1000 Mbit/s en 75 Mbit/s€63,00 p/m

Modem: KPN Box 12 vs Ziggo SmartWifi modem

Op grote lijnen zijn er weinig verschillen tussen het modem van KPN en Ziggo. Zodoende beschikken ze beide over de meest nieuwste technologie voor beter internet. Denk hierbij aan Wifi 6. Bij Wifi 6 verdeelt de modem het signaal zodat ieder apparaat de beste benutting krijgt. Hierdoor krijg je een hogere snelheid en een betere dekking.

Goed om te weten is dat je bij KPN ook nog kan kiezen voor een FritzBox-modem. Vooral als je technisch onderlegd bent en graag je wifi-netwerk zelf wilt instellen op het gebied van netwerkbeveiliging, ouderlijk toezicht en home automation kan het een goede optie zijn. Voor de Fritzbox-modem betaal je €7,49 extra per maand.

Veilig internetten: KPN Veilig Online vs Ziggo Safe Online

Zowel KPN als Ziggo biedt internetbeveiliging aan via F-Secure. Uitgaande van de internet only pakketten, dan valt op dat je alleen bij KPN nog gratis internetbeveiliging krijgt voor 5 apparaten. Voor €4,99 extra per maand kan je ook 15 apparaten beschermen of voor €9,98 per maand extra 25 apparaten beschermen.

Ziggo heeft op het gebied van internetbeveiliging 2 opties. Zodoende kan je kiezen voor Safe Online L vanaf €3,95 voor 5 appraten of voor het Safe Online XL pakket vanaf €6,95 per maand. Mede door het in eerste instantie gratis meeleveren is op dit gebied KPN de betere keuze.

Maandelijks opzegbaar internet: Ziggo of KPN?

Als je tijdelijk internet wilt of een maandelijks opzegbaar abonnement, dan kan je momenteel alleen bij KPN terecht. Voor €3,50 extra per maand heb je de beschikking over een maandelijks abonnement. Een nadeel van het maandelijks opzegbare abonnement is dat je niet in aanmerking komt voor aanbiedingen.

Zoals gezegd biedt Ziggo geen tijdelijk internet aan. Bij Ziggo kan je op dit moment alleen een internet abonnement afsluiten voor de duur van minimaal 1 jaar. Tussentijds opzeggen kan dan alleen met een boete. Mede hierdoor is KPN de winnaar.

Ziggo internet only + ZiggoGo vs KPN internet + Netflix

Hoewel het niet helemaal met elkaar te vergelijken valt, is het bestaan van de internet Only abonnementen met voordelig tv- of series-kijken goed om te weten. Zodoende kan je bij Ziggo kiezen voor een internetpakket met alleen internet en de ZiggoGo app. Voor de ZiggoGo app betaal je ‘slechts’ €6,50 per maand en krijg je toegang tot 50 zenders.

Waar je bij Ziggo heel voordelig tv kan kijken via de app, daar kan je bij KPN voordelig een Netflix-abonnement krijgen. Dit geldt overigens alleen voor bij het snelste internet abonnement (Ultrasnel) van KPN. Door een zogenaamde combideal kan je voor €6,99 de beschikking krijgen over Netflix in plaats van de gebruikelijke €11,99 per maand.

Tv-kijken: Verschillen tussen KPN en Ziggo

Als je naast goed internet ook tv wilt kijken, dan is het net zo belangrijk om de verschillen op dit gebied te weten. Zodoende kan je kijken naar de beeldkwaliteit, de tv-ontvanger, het zender pakket en de meegeleverde tv-app van beide providers.

Beeldkwaliteit KPN vs Ziggo

Hoewel beide internet providers tegenwoordig gebruik maken van internet voor het tv-signaal, is op het gebied van beeldkwaliteit Ziggo beter. Dit komt doordat je bij Ziggo standaard de beste beeldkwaliteit (4K) krijgt en bij KPN hiervoor moet betalen. Voor een tv-ontvanger met 4K moet je bij KPN namelijk €2,50 extra betalen per maand.

Beeldkwaliteit KPN TV BOX vs Ziggo Next Mini

Wil je met 4K van de beste beeldkwaliteit profiteren? Let dan wel even op! Om in 4K-kwaliteit te kunnen kijken, moet je tv dit ondersteunen. Is dit niet het geval? In dat geval zal je niks hebben aan 4K. In het verlengde van de tv-ontvanger geldt dit ook voor de tv-zenders. Deze moeten namelijk 4K ondersteunen om het te kunnen bekijken.

Momenteel ondersteunen slechts enkele zenders (ESPN Compleet) en video’s en series via streamingsdiensten (Netflix) of Youtube het. Dus hoewel je bij 4K betere beeldkwaliteit zal hebben, kan je er dus niet altijd direct van profiteren.

Wie heeft meer tv-zenders, KPN of Ziggo?

Naast de beeldkwaliteit is het ook goed om te kijken naar het aantal tv-zenders dat je bij beide providers krijgt. Zodoende krijg je bij Ziggo meer tv-zenders. Een belangrijk weetje hierbij is dat je bij Ziggo bijna alle regionale omroepen tot je beschikking krijgt. Bij KPN is dit niet het geval en krijg je alleen de regionale omroep uit jouw regio.

Naast de inbegrepen tv-zenders kan het ook goed zijn om te kijken naar de prijs voor extra zenders. Dit tarief kan tussen providers behoorlijk verschillen.

ZenderpakketVanaf prijs bij KPNVanaf prijs bij Ziggo
ESPN Compleet€12,99,- per maand€17,95 per maand
Ziggo Sports Totaal€14,99 per maand€14,95 per maand
Film1€9,99 per maand€9,95 per maand
Viaplay€15,99 per maand€15,99 per maand
HBOMax€7,99 per maand€7,99 per maand

Vast bellen: Goedkoper bij Ziggo of KPN?

Voor huishoudens die nog regelmatig bellen met de vaste huistelefoon, kan het verstandig zijn om te kijken naar de kosten hiervoor. Want hoewel het in eerste instantie om slechts tientallen eurocenten gaat, kan dit jaarlijks veel geld besparen. Kijkend naar de tarieven dan is KPN op dit gebied de winnaar.

Zo betaal je allereerst bij zowel KPN (€2,-) als Ziggo (€3,75) een vaste prijs voor de aansluiting per maand. Boven op dit vaste tarief komt een variabel tarief per gesprek en minuut. Hiervoor betaal je bij KPN €0,15 per gesprek + €0,15 per minuut. Bij Ziggo betaal je hiervoor €0,16 per gesprek + €0,16 per minuut.

Belpakketten

Om huishoudens die nog veel bellen met de huistelefoon tegemoet te komen, kan je ook voor een onbeperkt bellenpakket kiezen.

Hiervoor heb je bij KPN de keuze voor een pakket met onbeperkt bellen naar vaste- en mobiele nummers in Nederland (€9,99 p/m) of een pakket met onbeperkt bellen naar vaste en mobiele nummers in Nederland en de EU (€14,99 p/m).

Bij Ziggo heb je de keuze uit slechts één onbeperkt bellen pakket naar mobiele- en vaste nummers in Nederland. Hiervoor betaal je een bedrag van €14,95 per maand.

Combivoordeel: ZiggoVodafone vs KPN

Als je op dit moment een mobiel abonnement hebt van Vodafone, Hollandsnieuwe of KPN dan kan het interessant zijn om bij dezelfde provider een internet abonnement te bestellen. Zodoende kan je immers profiteren van enkele extraatjes per maand.

Kijkend naar de voordelen, dan is het afhankelijk waar je gebruik van maakt wat beter is. Zo is vooral het unieke aan Ziggo haar klantvoordeel de dubbele data. Dit krijg je namelijk niet bij KPN. Echter krijg je bij KPN weer €5,- entertainmentkorting dat is in te wisselen voor Netflix, Spotify, ESPN Compleet, Film1, Viaplay of Xbox Game Pass.

Kortom, gebruik je veel data? In dat geval kan de dubbele data bij het Vodafone- of HollandsNieuwe abonnement beter zijn. Gebruik je Netflix, Spotify, ESPN Compleet, Film1, Viaplay of Xbox Game Pass? In dat geval kan KPN voordeliger zijn.

Klantvoordeel Ziggo internet + Vodafone mobiel

Bij Ziggo krijg je extra klantvoordeel als je haar internet combineert met een mobiel abonnement van Vodafone. Om in aanmerking te komen voor het klantvoordeel is het belangrijk dat beide abonnementen op hetzelfde adres geregistreerd staan.

  • Vodafone Mobiel dubbele data: Alle Vodafone-abonnementen die op hetzelfde adres geregistreerd staan krijgen een gratis verdubbeling van de data.
  • Elke maand €2,50 tot €7,50 korting: Ziggo-klanten die internet combineren met mobiel krijgen elke maand tot €7,50 korting. De hoogte is afhankelijk van het abonnement.
  • Gratis extra tv-pakket: Klanten die Ziggo en Vodafone combineren, krijgen een gratis tv-pakket naar keuze. Hierbij kunnen klanten kiezen uit het tv-pakket Kids, Movies en Series L of Ziggo Sport Totaal.
  • Upgrade Safe Online XL-pakket: Geen 5 apparaten maar 20 apparaten beveiligd met Ziggo haar internetbeveiliging.

Klantvoordeel Ziggo internet + HollandsNieuwe mobiel

Niet alleen Vodafone-klanten, maar ook HollandsNieuwe klanten krijgen klantvoordeel wanneer zij dat combineren met internet van Ziggo. Ook voor klantvoordeel bij HollandsNieuwe geldt dat beide abonnementen op hetzelfde adres geregistreerd moeten staan.

  • Dubbel HollandsNieuwe tegoed: Als je HollandsNieuwe combineert met Ziggo internet, dan wordt automatisch jou tegoed verdubbelt. Heb je bijvoorbeeld nu een abonnement van 10.000 MB/SMS/MIN dan krijg je nu 20.000 MB/SMS/MIN.
  • Gratis tv-pakket: Ook HollandsNieuwe-klanten hebben de keuze uit het tv-pakket Kids, Movies en Series L of Ziggo Sport Totaal.

Klantvoordeel KPN internet + KPN mobiel

KPN klanten met een internet abonnement die dat combineren met een mobiel abonnement krijgen ook klantvoordeel. Ook bij KPN geldt dat het internet- en mobiel abonnement op hetzelfde adres geregistreerd moeten staan.

  • Tot €7,50 korting op KPN Mobiel: Combineer internet en mobiel bij KPN en krijg bij een mobiel abonnement met 0, 3 of 12 GB internet €2,50 korting, bij een abonnement met 20 GB internet €5,- korting of bij een Unlimited Data abonnement €7,50 korting.
  • Gratis Pluspakket (t.w.v. €6,99 p/m): Als je naast internet ook tv bij KPN afneemt en dit combineert met mobiel, dan krijg je gratis het tv-pakket Plus.
  • €5,- entertainmentkorting: Als je internet, tv en mobiel afneemt van KPN, dan krijg je ook maandelijks €5,- entertainmentkorting. Deze korting kan je inwisselen voor Netflix, Spotify, ESPN Compleet, FIlm1, Viaplay of Xbox Game Pass Ultimate.

Klantenservice van Ziggo vs KPN

Op het moment dat je problemen hebt met het internet abonnement, dan is het wel zo fijn dat je te maken krijgt met een goede klantenservice. Op het gebied van klantenservice doen Ziggo en KPN niet veel voor elkaar onder.

Kijkend naar de cijfers van de consumentenbond op het gebied van klantenservice dan komt dit ook terug. Zodoende scoort KPN een 7.2 en Ziggo een 7.0. Oftewel, KPN en Ziggo doen op het gebied van score niet veel voor elkaar onder. Ook geldt dit voor de contactmogelijkheden.

Zowel bij KPN als bij Ziggo kan je contact opnemen met de klantenservice via de chat, telefoon of forum. In tegenstelling tot KPN kan je bij Ziggo ook contact opnemen via de e-mail. Tot slot kan je ook nog kijken naar de openingstijden.

Zo is KPN is elke werkdag geopend van 08:00 tot 18:00 uur en zaterdags van 08:00 tot 17:00. Op zondagen en feestdagen is KPN gesloten. Ziggo heeft ruimere openingstijden en is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00.

Kortom, wat is beter KPN of Ziggo?

Het is niet eenvoudig om te zeggen of KPN of Ziggo beter is. Wat de beste internet provider op jouw adres is, zal in de eerste plaats afhangen van de beschikbare aansluitingen voor het internet. Hoewel glasvezel van KPN het snelste internet levert, is het niet overal beschikbaar. In dat geval kom je uit bij Ziggo als glasvezel alternatief.

Maakt het soort internet jou niet uit? Dan kan je ook kijken naar de klantvoordelen. Als je al klant bent bij Vodafone of HollandsNieuwe dan kan het interessant zijn om te kiezen voor Ziggo of in het geval van KPN Mobiel voor KPN internet. Qua combivoordeel krijg je bij Ziggo meer data en bij KPN korting op entertainment (Netflix, Spotify).

Tot slot kan natuurlijk ook nog de prijs een reden zijn om te kiezen voor KPN of Ziggo. Hoewel KPN en Ziggo in beginsel vaak niet veel verschillen qua prijs, kan je het beste kiezen voor de provider met de beste aanbieding. Voor de (exclusieve) actuele acties op jouw adres kan je het beste de website van KPN of de website van Ziggo checken.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele vragen die regelmatig terugkomen bij bezoekers op de website die op zoek zijn naar meer informatie over KPN en Ziggo.

Is Ziggo van KPN?

Nee, Ziggo is geen onderdeel van KPN. Ziggo is namelijk eigendom van het Amerikaanse Liberty Group en de Vodafone Group.

Kan ik kiezen voor Ziggo op KPN glasvezel?

Nee, Ziggo levert alleen via haar eigen kabelnetwerk. Hoewel het wellicht in de toekomst mogelijk zal gaan zijn, kiest Ziggo momenteel ervoor om alleen haar internetdiensten te leveren via haar eigen netwerk.

Kan ik kiezen voor KPN en Ziggo samen op 1 adres?

Ja, dit is mogelijk. Aangezien KPN en Ziggo gebruik maken van verschillende aansluitingen voor het internet kan je tegelijkertijd gebruik maken van de diensten van beide internet providers. Let wel op dat je met dubbele tarieven te maken krijgt.