Wat is de maximale internetsnelheid op mijn adres?

Jij wilt gaan overstappen naar een snellere internet provider, en weten wat de maximale internetsnelheid op jouw adres is? Goed plan. In veel gevallen zal je hiervoor uitkomen bij glasvezel internet of bij kabelinternet van Ziggo.

Hoe dan ook, omdat de maximale internetsnelheid verschilt per woonplaats en zelfs straat kan je het beste een postcodecheck doen. Op deze manier kan je direct achterhalen wat het snelste en tevens goedkoopst pakket is op jouw adres is.

Geen tijd? Weet dit! In Nederland heeft momenteel Delta de hoogste maximale internetsnelheid van 5.000 Mbit/s. Aangezien glasvezel van Delta niet overal beschikbaar is, kom je al snel uit bij glasvezel van KPN met 4.000 Mbit/s.

Snelste internet abonnement per provider

Zoals je hieronder in de tabel kunt zien heeft Delta met 5.000 Mbit/s de hoogste maximale internetsnelheid van Nederland. KPN volgt met 4.000 Mbit/s. De andere providers, op Online.nl na, bieden met 1.000 Mbit/s ook vrij snel internet.

ProviderMaximale internetsnelheidBeschikbaarheid
5.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Delta
4.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij KPN
1.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Caiway
1.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Odido
1.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Youfone
1.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Budget
1.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Freedom
1.000 Mbit/s up- en downloadCheck bij Solcon
100 Mbit/s up- en 1.000 Mbit/s downloadCheck bij Ziggo
500 Mbit/s up- en downloadCheck bij Online.nl

Maximale internetsnelheid van KPN

Maximale internetsnelheid van KPN

Momenteel is de maximale internetsnelheid van KPN op adressen waar glasvezel internet beschikbaar is: 4.000 Mbit/s up- en download. Als er op jouw adres geen glasvezel maar ADSL-internet ligt, dan zal de maximale snelheid een stuk lager liggen.

Met ADSL-internet kan je ‘slechts’ een maximale snelheid behalen van 200 Mbit/s download en 20 Mbit/s upload. Goed om hierbij te vermelden is dat je bij ADSL-internet altijd te maken hebt met snelheidsverlies. Hoeveel dit zal zijn, hangt af van de afstand van jouw woning tot het verzamelpunt in de buurt.

Check de website van KPN voor de geschatte internetsnelheid op jouw adres.

Maximale internetsnelheid van Ziggo

Maximale internetsnelheid van Ziggo

De maximale internetsnelheid is 1.000 Mbit/s download en 100 Mbit/s upload. In vergelijking met andere glasvezel providers is met name de uploadsnelheid een stuk lager. Dit komt doordat Ziggo voor het internetsignaal slechts 97% gebruik maakt van glasvezel. De laatste 3% (de stuk tot de woning) gaat via de coaxkabel.

Hierdoor heeft Ziggo officieel kabelinternet en dus geen glasvezel. Dit gezegd hebbende is Ziggo voor veel huishoudens nog een prima alternatief voor glasvezel. Mits je dagelijks geen grote videobestanden verstuurd, merk je de lagere uploadsnelheid nauwelijks. En net als bij glasvezel krijg je ook bij Ziggo de bestelde snelheid geleverd.

Check ook vooral de website van Ziggo voor de maximale snelheid op jouw adres.

Internetsnelheid per internetverbinding

Om te achterhalen wat de maximale internetsnelheid is op jouw adres, is het met name interessant om te weten welke soorten internet (ADSL, kabel en glasvezel) op jouw adres beschikbaar zijn. Uiteindelijk is dit bepalend voor de snelheid op jouw adres.

InternetverbindingMaximale downloadsnelheidMaximale uploadsnelheid
ADSL200 Mbit/s download20 Mbit/s upload
Kabel1.000 Mbit/s download100 Mbit/s upload
Glasvezel5.000 Mbit/s download5.000 Mbit/s upload

De maximale internetsnelheid van ADSL-internet

Bij ADSL-internet is de maximale te behalen internetsnelheid 200 Mbit/s download en 20 Mbit/s upload. Hierbij moet je rekening houden dat de bestelde snelheid niet overeenkomt met de geleverde snelheid. Dit hangt namelijk af van de afstand tot de wijkcentrale in jouw buurt. Hoe verder de afstand, hoe meer snelheidsverlies.

De maximale internetsnelheid van kabel-internet

Bij kabel-internet is de maximale internetsnelheid 1.000 Mbit/s download en 100 Mbit/s upload. In tegenstelling tot ADSL-internet krijg je bij kabel-internet wel de bestelde snelheid geleverd. Ondanks dat glasvezel internet sneller is, kan kabel-internet nog voor veel huishoudens een prima soort internet zijn.

De maximale internetsnelheid van glasvezel

De maximale internetsnelheid van glasvezel is 5.000 Mbit/s down- en upload. Let op! Dit geldt niet voor ieder adres. Het bedrijf dat het netwerk heeft aangelegd op jouw adres is hiervoor leidend. Zodoende behaal je met het Delta-netwerk maximaal 5.000 Mbit/s, het KPN-netwerk 4.000 Mbit/s en het T-Mobile netwerk 1.000 Mbit/s.

Hoe vind ik mijn huidige internetsnelheid?

Achterhaal de huidige internetsnelheid altijd bekabeld

Jouw huidige internetsnelheid kan je eenvoudig vinden, door in te loggen op het klantportaal van jouw huidige internet provider. In dit portaal zal jouw huidige internetpakket staan met onder andere de internetsnelheid.

Een andere manier om de huidige internetsnelheid te vinden, is door een speedtest te doen. Hiermee kan je een inschatting krijgen van de huidige snelheid. Let op! Dit komt vaak niet helemaal overeen met jouw huidige snelheid als je WIFI gebruikt.

Kortom, zo achterhaal je wat de maximale internetsnelheid is op jouw adres

Zoals we in dit artikel hebben geïnformeerd, zijn er meerdere manieren om te achterhalen wat de maximale internetsnelheid is op jouw adres. Allereerst kan je hiervoor onze tool gebruiken voor het vergelijken van internet. Hiermee zie je niet alleen de maximale te behalen snelheid, maar ook de goedkoopste provider op jouw adres.

Een andere optie om te achterhalen wat de maximale internetsnelheid is op jouw adres, is om te kijken welke soorten internet er op jouw adres aanwezig zijn. Is dit ADSL-, kabel- of glasvezel internet? Zo behaal je met ADSL uiterlijk 200 Mbit/s download, met kabel-internet 1.000 Mbit/s download en met glasvezel uiterlijk 5.000 Mbit/s download.

Tot slot kan je ook nog per provider bekijken wat de maximale te behalen internetsnelheid is. Hiervoor zal je bij iedere internet provider die beschikbaar is op jouw adres een postcodecheck moeten doen. In het begin van dit artikel hebben wij al de snelste providers voor jou op een rij gezet om dit makkelijker te maken.

Foto van auteur
Als oprichter van internetabbo.nl vind ik het belangrijk om bezoekers te helpen bij het vinden van het beste internet abonnement. Dit is vaak niet de snelste- of goedkoopste optie, maar een combinatie van beide. Voordat ik begon met Internetabbo.nl heb ik meerdere vergelijkingswebsites beheerd en ruime ervaring kunnen op doen in de telecommarkt. Al meer dan 1.000 huishoudens heb ik geholpen aan nieuw internet.

Plaats een reactie